Bars vármegye címere

Bars vármegye címere kerek talpú pajzs, melynek mezejét hullámos jobb haránt pólya osztja két részre. A bal felső mezőben egy, a jobb alsó mezőben két, egytornyos templom lebeg. A pajzsra nyitott levélkoronát helyeztek, amelyből egy tőr függ a címerpajzsba, hegyével felfelé. A korona fölött pántos sisak látható, nyakékkel. A sisakkoronán – amely csak méretében különbözik a pajzsra helyezett koronától – balra néző, kiterjesztett szárnyú sas áll, nyelvét kiöltve. A címerpajzsot jobbról és balról egyaránt sisaktakaró díszíti.

Bars vármegye
Kép: marcelHPanoramio

Feltételezhető, hogy Bars vármegye területén a 11–12. században comitatus jött létre, Barsvár központtal. A vármegye városai – Bars, Körmöcbánya, Újbánya, Léva – sokszor országos jelentőségű történések színterei voltak. Bars vármegye címeres pecsétjét I. Ferdinánd, majd I. Lipót adományozta. V. Ferdinánd megerősítette 1846-ban, és az addigi latin körirat helyett magyar nyelvű köriratot engedélyezett: BARS VÁRMEGYE PECSÉTJE. 1846.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei