Bereg vármegye címere

Bereg vármegye címerképei a vármegye kedvező természeti adottságaira utalnak. A pajzs görög kereszttel arányosan negyedelt.

  • Az első mezőben leveles szőlőfürt lebeg.
  • A második mezőben leveles száron három makk látható.
  • A harmadik mezőben balra forduló, ágaskodó medve kiöltött nyelvvel szerepel.
  • A negyedik mezőben két, egymás felett úszó hal lebeg.
Bereg vármegye
Kép: Mata HaryPanoramio

Feltehető, hogy Bereg vármegye területén a 11–12. században alakult ki comitatus, amelynek központja a Tiszától nem messze épült Borsova vára lehetett. Bereg vármegye a 13. században már létezett, neve a Váradi Regestrumban szereplő Silva Bereguval, azaz beregi erdőséggel hozható összefüggésbe. Később Munkács vára kapott központi szerepet, amelyet Károly Róbert megerősített. A 17. században Munkács vára a Rákócziak kezére került, és ezt a várat védelmezte Zrínyi Ilona három éven keresztül. A vármegye magyar nyelvű körirattal ellátott címeres pecsétjét V. Ferdinánd engedélyezte 1836-ban: BEREGH . VÁRMEGYE . PETSÉTJE. 1836.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei