Beszterce-Naszód vármegye címere

Beszterce-Naszód vármegye címere összetett, aszimmetrikus, hegyes talpú, szalagokkal átfogott címerpajzsokból áll.

  • A jobb oldali címerpajzsban I. Lajos király Árpád-házi és Anjou-liliomos – hasított pajzsban hétszer vágott mező és liliomok – címere látható, a pajzsra helyezett nyakékes, pántos sisakkal és a nyitott, ékkövekkel díszített levélkoronából növekvő struccal, amely szájában patkót tart. A címerpajzsot mindkét oldalról sisaktakaró díszíti.
  • A bal oldali pajzs mezejében füves-bokros erdő előtti tisztáson, jobb oldalon anyafarkas látható, amint Romulust és Remust szoptatja. A patakkal harántosztott mező bal oldalán páncélban, sisakkal, ovális pajzzsal, lándzsával a kezében Mars isten áll egy fatönk mellett. Mars pajzsán V. R. R. d. i. kezdőbetűk olvashatók (Virtute Romana Rediviva). A háttérben az erdő mögött a Kárpátok havasai láthatók Erdély és Moldova határán. A középen kiemelkedő hegycsúcs tetején lenyugvó napsugarak által övezve csőrében latin keresztet tartó sas áll – Nagy-Oláhország címeréből.

Az összetett címeren a magyar királyi korona fekszik, stilizált, ékkövekkel díszített formában.

Beszterce-Naszód vármegye
Kép: sygradPanoramio

Beszterce-Naszód vármegye 1876-ban alakult a XXXIII. törvénycikk rendelkezése szerint és az 1877. évi I. törvénycikk által véglegesen megállapított területekből: Beszterce Vidéke Beszterce városával, Naszód Vidéke két község kivételével, Doboka vármegyéből 22 község és Belső-Szolnok vármegyéből 8 község.

Beszterce vidékén az Árpád-házi királyok alatt szász telepesek éltek, akik virágzó településeket hoztak létre. Királyainktól kiváltságokat nyertek és külön – vármegyéktől független – közigazgatási egységet képeztek, élükön a gróffal (comes), illetve ispánnal. Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné 1334-ben – a király beleegyezésével – a szabad bíróválasztás jogát adományozta a beszterceieknek. A királyi kegy jele az Anjou-címer is Beszterce címerében.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei