Bihar vármegye címere

Bihar vármegye címere csücskös talpú reneszánsz tárcsapajzs. A pajzs címerképei a vármegye területének termékenységét szimbolizálják.

  • A pajzs alsó részén három, fordított ék alakban elhelyezett hal balra úszik, közöttük ék alakban háromszor három nádszál látható a vízben.
  • A pajzs bal oldalán a víz felett hegylánc húzódik, e fölött kétszárú szőlőfürt függ.
  • A pajzs jobb oldalán a víz fölött rozskéve lebeg.

A címer tetején lebeg egy ötágú leveles korona, vörös ékkövekkel, középütt kék ékkővel díszítve. A koronából két oldalra, lefelé nőnek ki a foszlányok, bal oldalon ezüst-vörös, jobb oldalon kék-arany színekben.

Bihar vármegye
Kép: Zoltan SzilagyiPanoramio

Valószínűleg a 11. században alakult ki comitatus a vármegye területén, Biharvár központtal. Szent László királyt a később vármegyei székhelyen, Nagyváradon temették el. A megye területét az 1876. évi XXXIII. törvénycikk szabályozta. Bihar vármegye örökös főispánja a mindenkori nagyváradi püspök volt. V. Ferdinánd 1838-ban magyar nyelvű körirattal ellátott címeres pecsétet adományozott a vármegyének: BIHAR VÁRMEGYE’ PETSÉTJE. 1838.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei