Csík vármegye címere

Csík vármegye a régi Csík-, Gyergyó-, és Kászonszék címerét vette át, melyet I. Ferenc adományozott 1793-ban. A kerek talpú pajzs hasítással és vágással négy negyedre osztott, közepén kisebb, kerek talpú boglárpajzzsal. A pajzs és boglárpajzs, valamint az osztóvonalak is aranyszegélyűek.

  • A jobb felső, kék mezőben emberarcú aranynap lebeg, mely a katolikus vallást szimbolizálja.
  • A mellette lévő, vörös mezőben ezüst holdsarlón, arany apostoli kettős kereszt látható, mely Magyarország címerének is központi alakja. A nap és a hold, Zsigmond óta a székelyek fontos jelképe.
  • A jobb alsó, ezüstmezőben négy zöld hegy látható, közöttük három völggyel. A völgyekben lévő, három ezüst bal haránt szalag a vármegye három fontos folyóját, a Maros-, az Olt- és a Küküllő-folyókat szimbolizálja. A középső két hegy tetejére épített, két fehér falú, vörös tetejű házikó a Gyimesi- és Piricskei-szorosok vámházait (harmincadházait) jelképezi, Magyarország és Moldva határán.
  • A bal alsó, kék mezőben négy zöld halmon, egy-egy barna törzsű fenyőfa látható, utalva a Kárpátok erdős-hegyes vidékeire.

A középső boglárpajzs aranymezejében zöld halmon, ezüst holdsarlón, a csíksomlyói Szűz Mária, vagy ahogy a székelyek és csángók nevezik, Babba Mária áll, földig érő kék ruhában. Bal karján a gyermek Jézus, jobb karjában aranyjogar, fején nyitott levélkorona látható. A címerpajzsot bíborral bélelt, rubinnal, zafírral és igazgyönggyel kirakott, nyitott aranykorona díszíti.

Csík vármegye
Kép: IssePanoramio

Csík vármegye 1876-ban jött létre a XXXIII. törvénycikk rendelkezése alapján, Csík székből és Csíkszereda városból. A vármegye Erdély keleti részén, Székelyföldön fekszik. Csík vármegye Csík, Gyergyó és Kászon szék címerét vette át, amelyet I. Ferenc adományozott 1793-ban.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei