Gömör-Kishont vármegye címere

Gömör-Kishont vármegye címere csücskös talpú, szegélyezett pajzs, mezejében kőből rakott, ormozott, egytornyú vár áll lőrésekkel, zárt, félköríves kapuval. A címerkép Gömörvár várát jelképezi. A pajzson pántos sisak látható nyakékkel. A nyitott, rubinnal, zafírral és igazgyönggyel kirakott levélkoronán a Széchy család kiterjesztett szárnyú címerképe, a sas látható, kiöltött nyelvvel. A címerpajzsot jobbról és balról egyaránt sisaktakaró díszíti.

Gömör-Kishont vármegye
Kép: Vladimír BudinskýPanoramio

A vármegye területén fekvő comitatus létrejötte a 11–12. századra tehető, székhelye Gömörvár lehetett. Gömör vármegye területén a Gömör–Szepesi-érchegység húzódott, ezért a bányászatnak ősi hagyományai voltak. Jelentőségét korán felismerve az esztergomi érsekség már 1291-ben adományként kapta Rozsnyót III. Andrástól, és hamarosan a bányavidék központjává fejlesztette. A Rima-völgyében fekvő Rimabánya a 13. században került a kalocsai érsekség birtokába.

A vármegye történetében több kisebb vár játszott fontosabb szerepet: Ajnácskő, Gede, Csetnek, Pelsőc, Jolsva, Murány, Krasznahorka. Murány várát 1609-ben a rimaszécsi Széchy család szerezte meg, és 1644-ben gróf Wesselényi Ferenc nádor a „Murányi Vénusz”-nak nevezett Széchy Mária várát foglalta el, és azzal együtt feleségül vette a vár úrnőjét. 1720-ban gróf Koháry István országbíró vásárolta meg a murányi uradalmat, majd leszármazottja, az 1815-ben hercegi rangra emelt Koháry Antal leánya és Szász–Coburg Ferdinánd György herceg házassága révén szálltak a Koháry-uradalmak a Szász–Coburg hercegekre. Az 1802. évi IX. törvénycikk Kis-Hont vármegyét Gömörrel egyesítette, így a vármegye a Gömör és Kis-Hont nevet kapta.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei