Heves vármegye címere

Heves vármegye címere ívelt oldalú, kerek talpú pajzs, mezejében sással borított vizes-mocsaras talajon gólya látható, amely egy lábon áll, csőrében tekerőző, balra forduló kígyót tart. Jobb lábával két szőlőfürtöt emel. A gólya lábától jobbra és balra egy-egy béka látható a mocsaras talajon. A pajzsot nyitott, rubinnal, zafírral és igazgyönggyel kirakott levélkorona díszíti.

Heves vármegye
Kép: S.LaciPanoramio

Heves vármegye 1563-tól használt címeres pecsétet, címerképe a csőrében kígyót tartó gólya volt. Később Heves vármegye egyesült a szomszédos Külső-Szolnok vármegyével, amelynek V. Ferdinánd 1837-ben magyar nyelvű körirattal ellátott, címeres pecsétet adományozott: HEVES ÉS KÜLSŐ-SZOLNOK TÖRVÉNYESSEN EGGYESÜLT VÁRMEGYÉK’ PETSÉTJE ~ 1836. Heves és Külső-Szolnok vármegye 116 településéből alakult meg Heves vármegye néven 1877-ben, az 1877. évi I. törvénycikk alapján. A vármegye ezután is az 1837-ben engedélyezett címert használta, örökös főispánjai az egri érsekek voltak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei