Hont vármegye címere

Hont vármegye címere szegélyezéssel díszített, csücskös talpú pajzs, mezejében balra fordított, páncélos kar egyenes kardot tart. A pajzsfő jobb oldalán csillag ragyog, bal oldalán újholdarc látható. A címerpajzsot balra fordított, arcvértes, zárt sisak díszíti, rákozott nyakvérttel, szegélyekkel, szegecsekkel. Sisakdíszként a páncélos, kardot tartó kar ismétlődik meg. A címerpajzsot jobbról és balról egyaránt sisaktakaró díszíti.

Hont vármegye
Kép: Branislav TurčinaPanoramio

Géza fejedelem uralkodása alatt és később Szent István is saját testőrségének parancsnokságát is német lovagokra, Hontra és Pázmánra bízta, akik szolgálataikért a Garam- és Ipoly-völgyében kaptak földet. A Hont családbeli leszármazottak idővel számos apátságot és prépostságot alapítottak ezen a területen, mint a Pásztói és Zebegényi Bencés Apátság, a premontrei rendhez tartozó Ipolysági és Bényi Prépostság. Hont lovag neve így összefüggésbe hozható a comitatus nevével, amely a 11–12. században már létezett. A vármegye főbb birtokosai a Balassa család, a 18. században a grófi – a 19. században hercegi – rangra és örökös főispánságra emelt Koháry család tagjai voltak. Hont vármegye címeres pecsétjét I. Ferdinánd adományozta 1550-ben.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei