Hunyad vármegye címere

Hunyad vármegye címere csücskös talpú, levélmotívumokkal keretezett pajzs, mezejében lebegő, leveles faágon holló áll, csőrében rubinköves gyűrűt tart.

Hunyad vármegye
Kép: raphaello669Panoramio

Hunyad vármegye területét véglegesen az 1877. évi I. törvénycikk határozta meg, miszerint a régi Hunyad vármegyéből, a volt Szászváros szász székből Szászvárossal együtt, a volt Zaránd vármegye 65 községéből, Vajdahunyadból és Hátszegből állt. A vármegyében Hunyadi János kormányzónak voltak hatalmas birtokai, és a Hunyadi család eredeti címerének címerképe, a holló jelenik meg a törvényhatóság címerében is.

Magyarországon elsőként Hunyad vármegye rendelkezett címeres pecséttel 1490-ben. A pecsét körirata latin nyelvű: COMITATUS HUNADIEN : 1490. Ez a címerkép látható Hunyad megye alispáni pecsétjén is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei