Jász-Nagykun-Külső-Szolnok vármegye címere

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye címere csücskös talpú reneszánsz pajzs, három, hullámos pólyával – Tisza, Duna, Zagyva – vágott, fent hasított.

  • Az első mezőben balra néző gólya áll.
  • A második mezőben a Nagykunságot jelképező mezőben kétfarkú oroszlán ágaskodik kiöltött nyelvvel, feje fölött jobbra a fogyó hold, balra csillag lebeg.
  • Az alsó mezőben lovas vágtat zsinóros dolmányban, köpenyben, fején prémes kucsmát, lábán csizmát visel, jobb kezével vadászkürtöt emel, baljában kerek pajzsot tart – a Jászság címerképe.

A címerpajzsot nyitott, rubinnal, zafírral és igazgyönggyel kirakott levélkorona díszíti.

Jász-Nagykun-Külső-Szolnok vármegye
Kép: jkruzPanoramio

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1876-ban alakult az 1876. évi XXXIII. törvénycikk és a területét véglegesen megállapító 1877. évi I. törvénycikk szentesítése után. A Jászkun Kerület 1876-ig önálló közigazgatási egységet alkotott, ahol a kiváltságokkal rendelkező jászok és kunok éltek. 1279-ben IV. (Kun) Lászlótól önálló szállásterületeket kaptak, és törvényben biztosította a kunok szabadságjogait, mindezeket a magyar királynak járó katonai szolgálat fejében. Létrejött a Jászságot, Nagykunságot, Kiskunságot összefogó Jász és Két Kun Kerület. Legfőbb bírájuk maga a nádor, egyben a jászkun főkapitány lett, míg a székek élén kapitányok álltak. A Jász és Két Kun Kerület címerét Mária Terézia adományozta 1746-ban, amelyet V. Ferdinánd megújított 1839-ben: JÁSZ ÉS KÉT KUN KERÜLETEK PECSÉTJE 1838. A címerben megtalálható a Nagykunság, a Kiskunság és a Jászság címerképe, a gróf erdődi Pálffy család címere – a család tagja volt 1746-ban a nádor és a jászkun főkapitány. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1878-ban I. Ferenc Józseftől kapta címerét, amely részben megegyezik a Jász és Két Kun Kerület címerével.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei