Kolozs vármegye címere

Kolozs vármegye címere csücskös talpú pajzs, melyet barokk stílusú motívumok foglalják keretbe. A címerpajzs hasítással és vágással negyedelt.

  • Az első mező bal szélén előtűnő felhőkből emberi kar nyúlik ki, pergamenre írt királyi kiváltságot – privilégiumot – tartalmazó, zsinóron függő, pecsétes oklevelet tartva.
  • A második és harmadik mezőt egy-egy hullámos pólya osztja. A második negyed hullámos pólyája a Szamos-folyót jelképezi, amelyből szőlőkaróra felfutó leveles, fürtös szőlőtőke emelkedik ki, míg a harmadik mezőben a hullámos pólyából kiemelkedő gabonakéve a föld termékenységét szimbolizálja.
  • A negyedik negyedben a Kolozsmonostori Konventre utalva egytornyú templom lebeg zárt ablakokkal, tetején latin keresztekkel.
  • A pajzsot nyitott, rubinnal, zafírral ékesített levélkorona díszíti.
  • A pajzstartók talapzaton állnak. Jobbról Pallasz Athéné, a bölcsesség istennője áll szegélyezett és díszített ókori mellpáncélban, földi érő ruhában és köpenyben, fején tollas sisakot, lábán sarut visel. Fegyverei lándzsa és nyolcszögű, szegecselt, domborműves pajzs. Balról Mars – a római mitológiában a háború istene – áll szegélyezett ókori mellpáncélban, tunikában, köpenyben. Fején tollas sisakot, lábán lábvédőt visel, bal kezében hadvezéri jogart tart. Lábánál ágyúgolyók, katonai dob, zászló és lándzsa látható.
Kolozs vármegye
Kép: nelu faurPanoramio

A comitatus a 11–12. században alakulhatott meg, valószínűleg Kolozsvár székhellyel. A 19. században területét véglegesen megállapította az 1877. évi I. törvénycikk, amelynek értelmében a vármegyéhez tartozott az addig Kolozs vármegye kilenc községének kivételével a régi Doboka vármegye 33 községe és Kolozsvár. Kolozs vármegye címeres pecsétjét Mária Terézia adományozta 1755-ben.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei