Lika-Krbava vármegye címere

Lika-Krbava vármegye címere kerek talpú vágott pajzs, mely fent hasított.

  • Első mezejében nyitott levélkoronával koronázott nyakéket viselő madár látható zárt szárnyakkal, a Korbáviai grófok címeréből.
  • A második mezőben kiterjesztett szárnyú sas, fején nyitott levélkoronával.
  • A harmadik alsó mezeje 6 x 4 négyzettel sakkozott Horvátország címerére utalva.
Lika-Krbava vármegye
Kép: brchPanoramio

A Horvát Királyságot a X. század közepétől 14 horvát nemzetség szállásterületét magába foglaló zsupánság alkotta. A horvát Trpimir uralkodóház 1090-ben történt kihalása után a magyar királyok lettek Horvátország és Dalmácia királyai. Amikor a magyar királyok meghódították Korbáviát, azt főúri nemzetségekből származó családoknak adományozták. E családok soraiból kerültek ki Korbávia grófjai, területüket pedig grófságoknak nevezték. Zsigmond uralkodása alatt Korbávia grófja egy bandériumot volt köteles kiállítani hadjárat idején. Gecske vidékét II. András 1219-ben a Templomos Lovagrendnek adományozta. Területe Gospic székhellyel 6211 km2. 1918-tól a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság területéhez tartozott. A II. világháború alatt a független Horvátország, majd 1945-től újra Jugoszlávia része lett. 1991. júl. 25-én, az önálló Horvátország része lett.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei