Liptó vármegye címere

Liptó vármegye címere csücskös talpú pajzs, mezejében jobbról egy farkas, mellső két lábát felemelve, balról egy sas, fölemelt szárnyakkal, egymással szembefordulva tartanak egy rubin, zafír ékkövekkel díszített nyitott levélkoronát. A korona alatt kiterjesztett szárnyú sas áll, amelynek mellét nyílvessző ütötte át. Mindhárom címerállat kiöltött nyelvű. A koronából fenyőfa emelkedik ki. A pajzsra szegélyezett, nyakékes, pántos sisakot helyeztek. Az ékkövekkel berakott sisakkoronán a címerpajzsban álló, nyílvesszővel átütött sas megismétlődik. A címerpajzsot jobbról és balról egyaránt sisaktakaró díszíti.

Liptó vármegye
Kép: JannyPanoramio

Liptó vármegye címeres pecsétjét I. Lipót adományozta 1680-ban, V. Ferdinánd 1837-ben megerősítette, és engedélyezte magyar nyelvű köriratát: * LIPTÓ VÁRMEGYE PETSÉTJE 1680. MEG-ÚJITATOTT 1837. A vármegye örökös főispánjai az Illésházy grófok voltak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei