Modrus-Fiume vármegye címere

Modurus-Fiume a XIX. század utolsó negyedében megalakult vármegye visszatért a régi Szeverin vármegye címeréhez, amelyet Mária Terézia adományozott 1778-ban. A barokk keretes többször ívelt pajzs vágott, felül hasított. Boglárpajzsa kerek talpú.

  • A pajzs első mezejében a Horvátország címeréből ismert piros sakktáblás motívumok láthatók.
  • A második mezőben lévő horgony a kard és az olajág a gróf Majtényi család címeréből való.
  • Az alsó mezőben sziklák között az Adria látható. A tengeren kétárbócos zászlókkal díszített hajó Porto Ree (Portus Regiy) kikötőjében horgonyoz.
  • A boglárpajzsban II. József és Mária Terézia nevének kezdőbetűi olvashatók.
Modrus-Fiume vármegye
Kép: Marin StanisicPanoramio

A királynő 1778-ban kiadott rendeletével módosította Szeverin vármegye területét, miszerint Fiume városa és kikötője, Buccari, Buccaria, Porto Ree kikötője a fiumei kormányzóság hatáskörébe tartozik. Egy évvel később rendelete kimondta, hogy e terület nem Horvátország része, hanem a magyar koronához csatolt külön test (corpus separatum). Ezt I. Ferenc uralkodása alatt 1807-ben törvénybe is iktatták. I. Ferenc József 1861-ben létrehozta Fiume vármegyét Fiume székhellyel. 1918-tól a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság területéhez tartozott. A II. világháború alatt a független Horvátország, majd 1945-től újra Jugoszlávia része lett. 1991. júl. 25-én, az önálló Horvátország része lett.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei