Nógrád vármegye címere

Nógrád vármegye címere levélmotívumokkal keretezett, csücskös talpú pajzs, melynek mezejében páncélos vitéz áll orrvédő vassal ellátott sisakban, jobb kezében egyenes kardot emel, bal kezével balra döntött ovális pajzsot tart, amelyen Magyarország címere látható. A keretezett pajzson rubinnal, zafírral és igazgyönggyel kirakott, nyitott levélkorona nyugszik.

Nógrád vármegye
Kép: Bazita GausssPanoramio

A honfoglaló magyarok egyes csoportjai az Ipoly mentén, a későbbi Nógrád vármegye területén telepedtek le, amit helységnevek is alátámasztanak: Kürtös, (Balassa)-Gyarmat, (Diós)-Jenő, (Salgó)-Tarján, Megyer. A 11–12. században Nógrád vára comitatus székhelye lehetett, a 15. században 22 vár állt területén. Fontosabbak: Buják, Csővár, Fülek, Kékkő, Salgó, Somoskő, Gócs, Hollókő. Az 1655-ben III. Ferdinándtól nyert, bővített pecséten a páncélos vitéz már az országcímert mintázó tojásdad pajzsra támaszkodik. Mázai változtak, kezdetben a vitéz ezüstmező zöld udvarán állt, később (1836-ban) a mezőt kékre változtatták.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei