Nyitra vármegye címere

Nyitra vármegye címere reneszánsz, csücskös talpú pajzs, mezejében, páncélban Szent László király jobb lábát ráhelyezi a legyőzött, előtte fekvő besenyő testére, és a jobb kezében lévő csatabárdot sújtásra emeli. A király fején a magyar királyi korona látható, bal kezével, Magyarország címerével díszített csücskös talpú pajzsot tart, oldalán lovagi kardot visel. A címerkép Szent László legendája, miszerint a király Nyitrán halt meg 1095-ben.

A pajzson nyakékes, pántos sisak nyugszik, amit nyitott, rubinnal és zafírral kirakott levélkorona díszít. A címerpajzsot jobbról és balról egyaránt sisaktakaró díszíti.

Nyitra vármegye
Kép: Filip JurovatýPanoramio

A Vág- és a Nyitra-folyó melletti területen már feltehetőleg a 11. században alapítottak comitatust, amelynek székhelye Nyitra vára lehetett. Később Nyitra vára lett a Nyitrai Püspökség székhelye, amit IV. Béla a 13. század közepén királyi várossá tett. A 14. században Nyitra volt a Csák Máté által birtokolt területek egyik központja. Területén több vár, Bajmóc, Beckó, Zsámbokrét, Galgóc, Csejte, és az I. Lajos által szabad királyi városi rangra emelt Szakolca épült. Nyitra vármegye címeres pecsétjét I. Ferdinánd adományozta 1550-ben, de ez az ellenség birtokába került, ezért 1606-ban új pecsétet vésettek a régi mintájára. Az 1606-os pecsétet V. Ferdinánd magyar nyelvű körirattal újította meg 1838-ban: NYITRA VÁRMEGYE PETSÉTJE 1606. MEG ÚJÍTATOTT 1838.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei