Pozsega vármegye címere

Pozsega vármegye címere vágott pajzs, felső mezejében a vágóvonalon két oroszlán ágaskodik. A jobb oldali szablyát tart, rézsútosan előre. A bal oldali jogart tart, a szablyára keresztbe rakva, annak végén lombkoronával, amelyből zászló tekeredik a jogar köré. A címere csaknem azonos gróf buzini Keglevich Péter címerével, akit 1708-ban I. József (1705-1711) nevezett ki a vármegye örökös főispánjává. Az eltérés annyi, hogy alsó mezejében Szlavónai címerét helyezték el, amelyben a két hullámos pólya a Száva és a Dráva folyókat szimbolizálja. A közöttük futó nyest a bőrben fizetendő adóra utal. A vármegye címeres pecsétjét 1745-ben készítették, de Mária Terézia csak 1748-ban adományozta a megyének.

Pozsega vármegye
Kép: webgrupatsPanoramio

A Dráva és Száva között fekvő Pozsega vármegye eredetileg magyarországi, később az alsó-szlavóniai vármegyék egyike volt. Termékenysége miatt a déli vidékét a rómaiak Aranyvölgynek nevezték. A középkorban 21 vára volt, és a vármegye központját Pozsega várát már Anonymus is megemlítette. 1526 és 1687 között török uralom alatt állt, és ez alatt az idő alatt a magyar földbirtokosok elestek, vagy elmenekültek és helyüket szerbek foglalták el. 1715-ben hivatalosan is Magyarországhoz csatolták, ezt azonban nem hajtották végre. Területe Pozsega székhellyel 4929 km2. 1920-tól Jugoszlávia, ma pedig Horvátország része.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei