Pozsony vármegye címere

Pozsony vármegye címere csücskös talpú pajzs, melynek mezejében, hármas halmon fél kerék áll, amelyből növekvő, ágaskodó szarvas emelkedik ki. A pajzsot rubinnal, zafírral és igazgyönggyel kirakott, nyitott levélkorona díszíti. A pajzsmezőben megjelenő hármas halmon fél kerékből növekvő szarvas címerképe eredetileg az erdődi Bakócz család címere volt. E család egyik tagja, Bakócz Tamás bíboros unokaöccse, erdődi Bakócz Péter egyik faluját, Monyorókeréket választva a „tekintélyesebb” monyorókeréki Erdődy nevet vette fel, megalapítva ezzel a mondott családot. Az ősi címert (növekvő, ágaskodó szarvas) a továbbiakban is megtartották.

Pozsony vármegye
Kép: Mojzer LászlóPanoramio

A comitatus valószínűleg a 11–12. században jött létre Pozsony vármegye területén, Pozsony vár székhellyel, prépostságát I. István alapította. Pozsony a 15. századtól szabad királyi város, majd a 16. századtól a Habsburg-házi királyok koronázó városa lett. A városban tartották a magyar rendek országgyűléseiket, és a magyar királyi koronát is a várban őrizték több évszázadon keresztül. A pozsonyi gróf Magyarország egyik zászlósura volt. I. Rudolf 1599-ben gróf Pálffy Miklósnak az örökös pozsonyi várkapitány és Pozsony vármegye örökös főispánja címet adományozta, így a vármegye is a gróf Pálffy család címerét használta vármegyei címerként.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei