Sopron vármegye címere

Sopron vármegye címere körpajzs, melynek mezejében a pajzs jobb oldalán páncélos lovag áll tollas sisakban, derekán övszalaggal, jobb kezével egyenes kardot emel. A lovag bal kezével barokk keretes, ovális pajzsot tart a herceg Esterházy család címerével. A hercegi címer negyedelt, boglárpajzsa kerek talpú.

  • Az első és a negyedik mezőben egy-egy, a címerben egymással szembeforduló, nyitott levélkoronán álló, nyitott levélkoronát viselő griff felemelt jobb, illetve bal lábával szablyát emel, előretartott bal, illetve jobb lábával három rózsát tart.
  • A második és harmadik mező vágott. A felső mezőkben egy-egy, a címerben egymással szembeforduló, növekvő, egyfarkú aranyoroszlán látható, fején nyitott levélkoronával, felemelt bal, illetve jobb mellső lábával három rózsát tart.
  • A második és harmadik mezők alsó mezejében három-három heraldikai rózsa lebeg.
  • A boglárpajzs mezejében L betű – I. Lipót nevének kezdőbetűje – lebeg. A boglárpajzson és az ovális pajzson is hermelinnel díszített, zárt hercegi korona nyugszik.
Sopron vármegye
Kép: Victor BelousovPanoramio

Sopron vármegye feltehetőleg a 11. században alapított comitatusok közé tartozott, székhelye előbb Kapuvár, majd Sopron vára lehetett. A középkor elején Árpád-házi királyaink katonai segédnépek csoportjait – Sopron vármegyében besenyőket – telepítették le, határőrizeti feladatokkal a Sárvíz és a Sárhegy területén. A vármegye örökös főispáni címét a herceg Esterházyak viselték. A vármegye címerét I. Lipót adományozta 1693-ban, amelyet V. Ferdinánd alatt a herceg Esterházy család címeres pajzsával kiegészítettek és magyar nyelvű körirattal láttak el 1837-ben: SOPRON VÁRMEGYE, ESTERHÁZY PÁL, I. K. ROMAI SZ. BIR. HERCZEG, MAGYAR ORSZÁG NÁDORA.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei