Vakondhálók


 

Kedvező ár, vakondháló lerakása: a vakondtúrások ellen

 

A díszkertek, parkok, ágyások, sétányok kialakításakor nélkülözhetetlen vakondháló a vakondtúrások ellen biztosít rendkívül hatékony védelmet. A talajra vízszintesen fektetett nagy szakítószilárdságú és a védekezés szempontjából optimális szemméretű háló megakadályozza a föld feltúrúsát a felszinre. Így nem tud a jószág kárt tenni a féltve gondozott kertben, nem tudja tönkretenni, széttúrni a pázsitot. Mégis kedve szerint lapátolhatja át magát a terület alatt, és pusztíthatja a fölben lakó kártevőket. Tápláléka, a pajor, a lótetű, a csiga, a százlábú, a drótféreg az ember ellensége – az ellenségünk ellensége pedig a barátunk. Ebből eredően kiváló marketingje a kis vakondnak. Csak a túrásában nincs köszönet, de erről a háló gondoskodik. Így a vakondok is életben marad – mivel védett állat, tilos elpusztítani! -, jól is lakhat, ugyanakkor a kert, a gyep épsége is megmarad. Tehát a vakondháló környezetbarát, vegyszermentes, hosszútávú megoldást nyújt, telepítése pedig szaktudás nélkül is elvégezhető. Körülbelül 5-10 centiméter mélyen le kell teríteni a földfelszín vagy a gyepszőnyeg alatt, és kész, el is felejthetjük a csúf túrásokat.

Mindazonáltal bármennyire is egyszerű megoldásnak tűnik, a háló beszerzése és elhelyezése során érdemes megfontolni néhány szempontot. Olyanokat, amelyek nincsenek leírva a használati utasításokban, de figyelembe vételük nélkül a rács erényei nem bontakozhatnak ki teljes valójukban. Nézzük tehát, mit kell tudni az egyes termékparaméterek, illetve a megvásárolt vakondháló lerakása kapcsán!

Mi az a vakondháló és miként segít a túrások kialakulásának megelőzésében?

A vakondháló egy hengerelt, feltekert formában kapható, általában műanyagból készült rácsszerkezet. Feladata, hogy néhány centiméter mélyen a földfelszín alá terítve fizikai akadályt képezzen a földtúrásban jeleskedő jószágok útjában. Mégpedig akkor, amikor a vakondok az ásás során felhalmozódott föld számára függőleges járatot készít és azon keresztül a felszínre tolja az anyagot. Tehát amikor a függőleges kürtő kiásásakor a jószág a hálóba ütközik, az megakadályozza a talajszintre jutását, így a vakondtúrások s elmaradnak. Ilyenkor az állat visszaássa magát oda, ahonnan elindult, majd ismét próbálkozik, tehát nekilát egy újabb függőleges járat kiásásnak. Ha azonban újra és újra akadályba ütközik, egy idő után óhatatlanul eléri a ráccsal nem védett terület szélét. Vagyis ott bújik a felszínre, ahol legközelebb lehetősége van rá – praktikusan a szomszédnál. (Legalábbis ha nincs leterítve nála és/vagy függőlegesen a mi határaink körül egy háló, lásd később.)

A túrásgátló funkció mellett a vakondhalo használata egyébként számos további előnnyel jár. Erősíti a talajt, gátolja a felső rétegek elmozdulását, ami különösen fontos, ha a gyep lejtős. Ugyanakkor segíthet a terep kiegyenlítésében is. Sőt, mivel gondoskodik arról, hogy a vakondok járataival ne roncsolja a fű gyökérzetét, megakadályozza a sárga gyepfoltok kialakulását is.

Számíthatok rá a jószágok távoltartásában is?

Nagyon fontos látni, a rácsot nemcsak vizszintesen, hanem függőlegesen is a földbe lehet helyezni. Ebben a minőségében nemcsak a vakondtúrások létrejöttének megakadályozásában, hanem a vakond ellen, a hívatlan vendégek távoltartásában is számíthatunk rá. Természetesen ez az opció főleg a kisebb alapterületű udvarok, telkek esetében jöhet számításba, és/vagy ott, ahol kerítés, út határolja két-három oldalról a kertet. Ilyenkor ugyanis csak a szabadon álló, erdő, mező felé néző oldalakat kell a függőlegesen elhelyezett ráccsal levédeni (így költséghatékonyan telepíthető a háló). Ezzel a módszerrel a mindenféle kétes hatékonyságú, vegyszeres, ultrahangos riasztók, sörösüveges, műanyag flakonos hangkeltő megoldások is száműzhetők.

Vannak akik a fiatal fákat is ilyen hálóval körbebélelt gödrökbe ültetik. Tudni kell azonban, hogy a jószág a gyökereket nem bántja, hiszen rovarevő. Közvetetten okozhat problémát, ami az alagútakból ered. A gyenge csemeték gyökérzete körül a fellazított földből kifordulhat a fa. Ez a fajta megoldás tehát csak a közvetett hatások megelőzését szolgálja. Más rágcsálók, például pockok, patkányok károkozásával szemben jobban véd.

Egyszóval, ha nemcsak a vakondtúrások létrejöttét szeretnénk meggátolni, hanem távol is tartanánk a jöttment jószágokat, érdemes kombinálni a függőleges és vízszintes elhelyezési módszereket.  Vagyis az egész terület alatt 5-10 centiméter mélyen fektetni, a kerítéssel, úttal nem határolt oldalhatárokon pedig kb. 80-100 centiméteres gödörbe állítani a hálót.

Mennyire kedvező a vakondháló ár, milyen sajátosságai vannak a termékeknek?

Sok év távlatában mérlegelendő a beruházás. Érdemes hozzászámítani azt az idő és munkamegtakarítást is, ami egy feldúlt terület rendszeres rendbetétételéhez szükséges lenne. A tekercselt formában kapható háló jellemzően fekete színű, és pehelysúllyal rendelkezik. A legerősebb, legsűrűbb anyagú változat tömege is kisebb, mint 60 gramm, tehát a vele való munkába a család apraja nagyja bevonható. A polipropilénből készült műanyag termékek nagyon tartósak, nem sérülnek a környezeti tényezők, viszontagságok hatására. Vagyis az eső, a fagy, a föld mikroorganizmusai egyáltalán nem tesznek kárt bennük. A fémhálók kevésbé tekinthetők ideálisnak, mivel elrozsdásodva néhány év elteltével már nem tudják ellátni védő funkciójukat. A prémium hálók a vakondnak gyakorlatilag áthatolhatatlan. A zug-webshopokban kapható, gyenge minőségű termékeket azonban érdemes messzire elkerülni. Részben azért, mert a környékbeli egerek és más rágcsálók könnyen lyukakat rághatnak a hálóba, ezáltal megkönnyítve a földtúró állatok kijutását a felszínre.

A termékek kétféle nagyságú rácsátmérőben állnak rendelkezésre. A 16x15 mm-es, illetve a 14x14-mm-es lyukméretek gyártási sajátosságok miatt különböznek egymástól, a jószágok elleni védelem szempontjából mindketten tökéletesen megfelelnek. (Kb. 50x50 mm az nagyság, amelyen keresztül egy fiatal állat már képes átpréselni magát.) A vakondháló ár szempontjából nézve sokkal lényegesebb a tekercs mérete, az, hogy hány méternyi anyagot vásárolunk. Ugyanis minél nagyobb guriga mellett döntünk, annál kisebb lesz az egy méterre eső egységár. Érdemes tehát a minél méretesebb, 100-200 méteres hengereket keresni, márcsak azért is, mert a hálók ollóval, késsel könnyen méretre szabhatók. Vagyis jó, ha többet vásárolunk annál, mint amennyit egy alkalommal felhasználunk – a maradékot bármikor újra elő vehetjük.

Egyébként azt, hogy elégedettek leszünk-e a megvásárolt kiszemeltünkkel, sokkal inkább a vakondháló lerakása befolyásolja, mintsem a termékek paraméterei. Lássuk, mit kell a telepítés kapcsán tudni!

A vakondháló lerakása

A vakondháló lerakása kapcsán a legfontosabb, hogy akár vízszintesen fektetjük, akár függőlegesen állítjuk, az elhelyezése a legtöbb esetben földmunkával jár. Ez nyilván nem gond akkor, ha például gyepszőnyeget alakítunk ki, vagy amúgy is földet kell hordanunk a területre. Ilyenkor ki kell gurítani a rácsot, ügyelve arra, nehogy elszakadjon  (bármennyire is tartósak a termékek, a nagyobb munkagépek kárt tehetnek bennük). Ha azonban ágyás alá szeretnénk lerakni, sok forduló talicskázással számoljunk.  Gyepszőnyeg alá helyezve érdemes figyelni arra, hogy bizonyos gyomok, gyepszellőztető kések nehogy belevágjanak a hálóba. Tanácsos arra is gondot fordítani, hogy valamekkora földréteg legyen a rács és a szőnyeg között. Érdemes tehát előre gondolkozva nekiállni a munkának. Vagyis akkor tanácsos belevágni a terítésébe, amikor amúgy is nagy kertátalakításokban vagyunk, vagy építkezés előtt állunk.

Célszerű a háló telepítésekor bőven mérni az anyagot, vagyis törekedni arra, hogy a háló 10-15 centiméteres átfedésekkel, szakadásmentes módon terüljön a területen. Máskülönben a leleményes kis bányászok megtalálják az utat a háló túloldalára. A minél biztosabb tartás érdekében tanácsos lehet rögzítő tüskéket is használni a művelet során. Ha a kert határán állítva szeretnénk lerakni a hálót, 20-30 cm széles, és 70-100 cm mély árokra lesz szükségünk. Tehát ilyenkor különösképpen érvényes, hogy az építkezés szakaszában, a jószágok megjelenése előtt érdemes nekiesni a munkának.

Összefoglalva

A gyepháló a legjobb értelemben vett kompromisszumos megoldás – olyan, amellyel ember is, állat is jól jár. Alkalmazásával a kerttulajdonosok megszabadulhatnak a túrásoktól a a kis vakond életének veszélyeztetése nélkül. Akár együtt is élhetünk velük egymás bosszantása nélkül. Megfelelően telepítve hosszú évtizedekig ellátja feladatát. Hosszú távon nézve nagyon olcsó, viszont számos bosszúságoktól szabadít meg. Vagyis bár tény, hogy járhat némi földmunkával a lerakása, nagyot biztosan nem tévedhetünk vele. Tekintse meg választékunkat, és találja meg a kiváló minőségű és ár/érték aránnyal rendelkező termékek között az igazit még ma!