Szerém vármegye címere

Szerém vármegye címerét Mária Terézia adományozta 1747-ben, abból az alkalomból, hogy a megye felszabadulván a török uralom alól, visszatért az anyaország kebelébe. A három hullámos pólya a Duna-, a Száva- és a Boszna-folyókat jelképezi. A második és a harmadik mező között egy jobbra fordult arany nyakörves szarvas fekszik, amely a vadban gazdag területekre utal. Mögötte a bal oldalon ciprusfa látható. A pajzs tetején kék és vörös színű ékkövekkel díszített aranykorona nyugszik.

Szerém vármegye
Kép: micatoPanoramio

A szerémség hadászati szempontból mindig kiemelt jelentőségű volt. Árpád már a Száváig uralta a területet, I. Géza (1074-1077) építtette Zimony várát. A századok folyamán állandóan hatalmi harcok folytak területén, majd 1521-ben török kézre került, és csak 1716-ban szabadult fel. Ezt követően katonai határőrvidék lett. A trianoni békekötés (1920. jún.4.) után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része. Területe Vukovár székhellyel 6866 km2. Napjainkban Szerbia és Horvátország osztozik a vármegyén.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei