Szolnok-Doboka vármegye címere

Szolnok-Doboka vármegye címere szegélyezett háromszögű pajzs, melyet vágásként egy hullámos pólya osztja.

  • A felső mezőben, lándzsáját döfésre előreszegezve Szent László lovagkirály vágtat jobbról balra. A lovag páncélt és díszített sisakot visel. A páncélon fegyveringet és párducbőr palástot hord, fölötte hét csillag ragyog. A vágtató magyar lovag címerképe azt a pillanatot örökítette meg, amint László, lándzsáját előreszegezve, az előtte menekülő lovast üldözi. A monda szerint 1068-ban, amikor a besenyők rabolva-fosztogatva betörtek az országba, és a zsákmánnyal elvonulásra készülődtek, Salamon király, Géza herceg és László herceg Cserhalomnál (Kerlés hegye) vereséget mértek a „kunokra”. A csatában László herceg észrevette, hogy egy „kun” lovas magyar leányt rabolva elvágtat. A herceg üldözőbe vette, majd odakiáltott a leánynak, aki erre elrablóját az övénél megragadva levetette magát a nyeregből. László herceg, beérve a „kunt”, „inait elvágva” megölte. A ragyogó hét csillag a hét magyar vezért szimbolizálja, a hullámos pólya a Szamos-folyót jelzi.
  • Az alsó mezőben egytornyú kápolna áll, nyitott kapukkal, egy ablakkal –a dési óvár kápolnája. Előtte a földön haránt irányban hasábkő fekszik.
Szolnok-Doboka vármegye
Kép: Horea StoichitaPanoramio

Szolnok-Doboka vármegye az 1876. évi XXXIII. és az 1877. évi I. törvénycikk rendelkezései alapján jött létre Belső-Szolnok vármegyéből – a Beszterce-Naszód vármegyéhez csatolt nyolc község kivételével, Doboka vármegye 83 községéből, Kővár Vidék 48 községéből, Szamosújvár és Szék településekből. Doboka vármegye a 11. századi alapítású vármegyék közé tartozott, Doboka központtal – mégis Belső-Szolnok vármegye címerének felhasználásával alkotott címert adományozott I. Ferenc József 1878-ban Szolnok-Doboka vármegyének.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei