Tolna vármegye címere

Tolna vármegye címere körpajzs, mezejében, kockás márványkövezeten királyi trón áll négy oszlopfővel és talapzattal díszített márványoszlopon nyugvó boltív alatt. A királyi trónon Szent István király ül tógában, palástban, lábát rojtos és szegélyezett párnára helyezi. Kezében jogart és országalmát tart, fejét dicsfény veszi körül. A jobb oldali boltív alatt Szent Imre herceg áll tógában, palástban. A király felé forduló herceg kezében jogar, fején hercegi korona van. A bal oldali boltív alatt Magyarország címere látható ovális pajzsban, a pajzson a magyar királyi korona nyugszik. Szent István trónusa felett, felhőkön lebegve két angyal tartja az előbbivel egyező formájú magyar királyi koronát.

Tolna vármegye
Kép: Tommy96Panoramio

A Kapos és a Sárvíz mellett fekvő comitatust a 11. században alapították, előbb Tolna, majd Mária Terézia korától Szekszárd székhellyel. I. Béla (1060–1063) Szekszárdon, I. László (1077–1095) Bátán Benedek-rendi, II. Géza (1141–1162) Bátaszéken cisztercita apátságot alapított. 1526 előtt Tolna több országgyűlés színhelye volt. Tolna vármegye címerét I. Lipót adományozta 1699-ben. V. Ferdinánd a címeres pecsétre magyar nyelvű köriratot engedélyezett 1836-ban: TOLNA VÁRMEGYE PECSÉTJE, MDCXCIX • MEG ÚJITTATOTT MDCCCXXXVI.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei