Udvarhely vármegye címere

Udvarhely vármegye címere szegélyezett, többszörösen ívelt, kerek talpú, negyedelt pajzs.

  • Az első és a negyedik mezőben öt-öt, Szent András-kereszt alakban elhelyezett bizánci oldalú talpas kereszt lebeg.
  • A második és harmadik mezőben egy-egy háromtornyú templom lebeg ablakokkal, nyitott kapuval. A középső, magasabb tornyon apostoli kettős kereszt ragyog. A második és harmadik mező jobb felső sarkában naparc, bal sarkában újholdarc látható.

A címerpajzson nyitott, rubinnal és zafírral kirakott levélkorona nyugszik.

  • Pajzstartók: jobbról egy székely primipilus csípőre tett kézzel, páncélban, sisakban, sarkantyúval. Oldalán szablyát visel, bal kezében ovális hadipajzsot és zászlós lándzsát tart.
  • Balról egy székely pixidarius áll gombokkal és paszománnyal díszített dolmányban és nadrágban, övvel, vállszíjakkal. A székely gyalogos süveget visel, oldalán szablyát hord lőportartóval. Vállán köpeny van, bal karjával puskát tart. A pajzstartók kockázott talapzaton állnak.
Udvarhely vármegye
Kép: erdelyivendeghazakPanoramio

Udvarhely vármegye az 1876. évi XXXIII. törvénycikk rendelkezése alapján jött létre az 1877. évi I. törvénycikk szerinti végleges területekből: Udvarhely szék, a Háromszék vármegyéhez csatolt egy község kivételével, Küküllő vármegye két községe, Felső-Fehér vármegye négy községe, a szász Segesvár szék két községe, a szász Kőhalom szék két községe, Székelyudvarhely és Oláhfalu településekből. Az 1876 előtti Udvarhely szék Keresztúr és Bardóc fiókszékekből állt. A vármegye Udvarhely szék címerét vette át, amelyet Mária Terézia adományozott 1757-ben: + SIGILLUM SICULICALIS SEDIS UDVARHELY ANNO MDCCLVII körirattal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei