Ung vármegye címere

Ung vármegye címere háromötöd–kétötöd arányban vágott, ovális pajzs. A háromötödöt képező felső mezőben középen nyitott, rubinnal, zafírral és igazgyönggyel díszített levélkoronából növekvő páncélos vitéz emelkedik ki, fején koronával. A vitéz páncélos karjait könyökben behajlítva felfelé emeli, mindkét kezében három-három búzakalászt tart. Az alsó mező háromszor vágott. A pajzson szegélyezett és díszített, nyakékes, pántos sisak nyugszik. A sisakkorona nyitott levélkorona, amelyet rubin, zafír és igazgyöngy díszít. A címerpajzsot mindkét oldalról sisaktakaró övezi.

Ung vármegye
Kép: GeorgiyDPanoramio

A 11. századi alapítású comitatus az Ung-folyóról vagy a mellette fölépített Ung váráról kapta nevét. A vármegyében a Homonnai nevet is viselő gereni és homonnai Drugeth család tagjai töltöttek be főispáni tisztséget már a 14. századtól. A vármegye már 1837-ben magyar köriratú címeres pecsétet használt: UNGH VÁRMEGYE PECSÉTJE 1837.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei