Vas vármegye címere

Vas vármegye címere csücskös talpú, szegélyezett reneszánsz pajzs, mezejében kockakövekből épített, öttel pártázott vár lebeg zárt, boltíves várkapuval, két lőréssel. A második és a negyedik bástyafokon természetes strucc áll, csőrében patkót tart.

Vas vármegye
Kép: Mihaly TanczosPanoramio

Vas vármegye a 16. század közepétől használt címeres pecsétet (1561) * SIGILLVM • COMITATVS • CASTRI • FERREI körirattal, amelynek csücskös talpú reneszánsz pajzsában a középkori sáncvár bástyáját jelképezve öt sáncgerenda látható, háromsoros vesszőfonás veszi körül, és a bástyán csőrében kardot tartó strucc áll.

Ezt a címeres pecsétet alkalmazták közel háromszáz éven keresztül – kivéve I. József uralkodása alatt néhány évet –, mígnem 1838-ban az addigi „deák” köriratú pecsét helyett VAS VÁRMEGYE PECSÉTJE 1837. köriratú, a háromszáz évvel azelőtti címerképtől kismértékben eltérő új pecsétet vésettek: az addigi sáncvár bástyáját fölváltotta egy magasabb, szabályos, lőrésekkel és pártázattal ellátott (kő)bástya, az addigi struccal, amely csőrében patkót tart. Vas vármegye későbbi, 1860-as címeres pecsétje az „ősi” címertől különbözik ugyan (patkó), ám a későbbiekben is ez maradt használatban: VAS VÁRMEGYE PECSÉTJE 1860.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei