Verőce vármegye címere

Verőce vármegye címeres pecsétjét Mária Terézia adományozta 1746-ban. A barokkstílusú pajzsmezőben megtalálhatók az Árpád-kori Szlavónia hercegség, majd később, az 1496-ban II. Ulászló uralkodása alatt, Regnum Slavonie (Szlavónia Királysága) címerének elemei is. A pajzsmezőt két pólya osztja, amelyek a Drávát és a Szávát szimbolizálják. A felső mezőben lévő csillag Szlavónai címeréből való, a középső mezőben lévő futó nyesttel együtt, amely a nyestbőr-adóra utal. Az alsó mezőben lévő horgony a hajósélet jelképe.

Verőce vármegye
Kép: Ivana AugustinovićPanoramio

Verőce kezdetben királyi magánuradalom volt, csak 1275-től nevezték megyének. A XVI-XVII. században török uralom alatt állt, majd a XVIII. században Szlavóniához került Verőce (Virovitica) központtal. 1867-től Horvát-Szlavonország megyéje, székhelye Eszék. A vármegye területe Eszékkel 4867 km2 volt. A trianoni békekötés (1920. jún. 4.) után az egész vármegyét a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz csatolták. Jugoszlávia megszűnésével ma már Horvátország része.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei