III. László magyar király címere 1204-1205

III. László Árpád-házi magyar király (1204-1205) címere vörössel és ezüsttel vágott, árpádsávos, hegyes talpú pajzs. A vörös pólyákban egy-egy kiöltött nyelvű, ezüstoroszlánok állnak egymással szemben. Az alsó pólyában egy jobbra néző oroszlán áll.

III. László magyar király  1204-1205

III. László Árpád-házi magyar király, Imre király és Aragóniai Konstancia fia. III. Lászlót apja, Imre koronáztatta meg 1204. augusztus 26-án. Ekkor a kis László öt éves volt. A koronázására vélhetően azért került sor, mert Imre király közeledni érezte halálát, és zökkenőmentessé akarta tenni a trónöröklést. Imre rövidesen meghalt, de előbb testvérét, Andrást megeskette, hogy a kis Lászlót mindenben támogatni fogja.

András – mint az ország kormányzója – azonnal minden hatalmat a saját kezébe összpontosított, s lehetetlenné tette a gyermek László és anyja helyzetét. III. Ince pápa levélben figyelmeztette Andrást, hogy hű maradjon esküjéhez, és ne engedjen egyes gonosz emberek biztatásának. A pápa Magyarország népéhez is levelet intézett, hogy maradjanak meg László hűségében. András azonban még az anyakirálynő vagyonára is rátette a kezét, így Aragóniai Konstancia kisfiával, a koronával és párthíveivel Bécsbe menekült VI. Lipót osztrák herceghez. András ezt nem nézte jó szemmel, és háborúval fenyegetőzött, ha Lipót nem adja ki a menekülteket. Mielőtt azonban tényleges háborúba sodródott volna Lipót és András, a gyermek László váratlanul elhunyt. III. Lászlót Székesfehérváron temették el. Mint király, a magyar történelemben gyakorlatilag semmilyen szerepet sem játszott.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei