I. (Hunyadi) Mátyás magyar király címere 1458-1490

I. (Hunyadi) Mátyás (1458-1490) címere álló, hegyes talpú pajzs, közepén boglárpajzzsal. Benne jobb felül az árpádsávok, bal felül Magyarország, jobb alul Dalmácia, bal alul Csehország, középen a Hunyadi-ház címere.

  • A jobb felső mező árpádsávos, vörössel és ezüsttel vágott.
  • A bal felső vörös mezőben egy zöld hármas halom közepén, aranykoronából egy ezüstszínű kettős kereszt emelkedik ki.
  • A jobb alsó kék mezőben három, szembeálló aranyszínű, koronás oroszlánfel lebeg.
  • A bal alsó vörös mezőben egy ezüstszínű, kettős farkú, arannyal fegyverzett, ágaskodó oroszlán áll, fején aranykorona.
  • A boglárpajzs kerek talpú, kék színű, rajta egy barna ágon áll egy jobbra forduló fekete holló, szájában aranygyűrűt tart.
I. (Hunyadi) Mátyás magyar király  1458-1490

A Corvinus nevet Mátyás a család címeréről kapta, amely egy gyűrűt tartó hollót (latinul Corvus) ábrázolt. A Sziléziai Krónika szerint Mátyás király a kezéről egy vadászat alatt levette gyűrűjét, és azt egy holló elragadta. Mátyás üldözte a madarat és visszaszerezte gyűrűjét, és ezen esemény emlékezetére választotta a hollót címerállatául. Tudományosabb magyarázatként román források megemlítik, hogy Mátyás nagyapjának egy Holló Köve (román nyelven: Piatra Corbului) nevű birtoka volt, és hogy ez is kapcsolatba hozható a névvel.

Megemlítendő, hogy a gyűrűt tartó holló már Hunyadi János címerén is látható volt, és V. László oklevele szerint korábbi királyi adományaként használta a család. Más elképzelés szerint Mátyás kedvenc állata a holló. Erre utaló emlék egy krónikában található. A híres legenda szerint, amikor a fiatal Mátyás Prága városában fogságban volt, akkor édesanyja egy holló segítségével küldött neki levelet. A történetet Arany János is feldolgozta a Mátyás anyja című balladájában, eredeti szövegemlékek alapján.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei