V. István magyar király címere 1270-1272

V. István magyar király (1270-1272) címere vörös színű, ívelt oldalú, háromszög alakú pajzs, ezüst és fekete kerettel. Az pajzstalpon vörös mezőn, zöld színű hármas halom látható. A halom közepéből egy ezüstszínű kettős kereszt nő ki, az alsó keresztre egy zöld leveles koszorú van elhelyezve.

V. István magyar király  1270-1272

V. István IV. Béla király és Laszkarisz Mária magyar királyné elsőszülött fia. 1270-től haláláig egész Magyarország (totius Hungariae) királya. A hazai történetírásban ellentmondásosan, egyrészt mint hálátlan, erőszakos és hatalomvágyó utód, másrészt pedig mint vitéz katona és kiváló hadvezér, vagy kiváló szervező és tehetséges uralkodó jelenik meg.

Istvánt, apja 1270. május 3-án bekövetkezett halála után párnapon belül, már királlyá koronázták. A koronázást a Türje nembeli Fülöp esztergomi érsek végezte Fehérváron. A koronázási szertartáson a főpapokon és az arisztokratákon kívül, már más nemesek és királyi szerviensek is jelen voltak, „hatalmas gyülekezet” alkotva.

István koronázási esküjébe – egy későbbi oklevele szerint – reformációs programjának, már rendi jellegű egyetemleges kiváltságok biztosítására vonatkozó, két fő eleme is bekerült; „mindenkit egyenként és összességűkben egyetemlegesen sértetlenül megőriz jogaiban” és „az igazságtalanul elidegenített vagy elfoglalt jogokat visszaállítja”.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei