Belváros településrész címere

Miskolc belvárosának címere álló, háromszögletű, vörös színű katonai pajzsban Szent István aranyglóriás mellképe arany- és bíborruhában, a fején koronával, a kezében jogart és országalmát tartva. Aranybordure szegélyezi a pajzsot, díszített szegek erősítik a pajzsra. A pajzstartó zöld tölgyfaág arany termésekkel, illetve zöld olajág ezüst termésekkel. Alatta egy szalag lebeg BELVÁROS felirattal.

A mai belváros azonos az ősi Miskolc településsel, majd mezővárossal, aminek 1909-ig nem volt címere. Ekkor emelkedett Miskolc törvényhatósági rangra, és ekkor tervezték meg a címerét is az addigi pecsétképek összevonásával. Ezen a címeren, a korai pecséteken megjelenő királyfejet, ill. alakot Szent Istvánnal azonosítva, első királyunkat szerepeltették, aki az avasi templom védőszentje, továbbá a 17. század végi pecséteken megjelenő álló hajdút is belekomponálták, aki szőlőfürtöt és búzakalászokat tart a kezében.

A belváros címerét 2010-ben címertöréssel hozták létre, hiszen az nem kaphatta meg az eredetit, az ugyanis a mai Miskolcé. A címerkép miatt ebben az esetben a címertörés a bordure lett, ez ugyanis nem zavarja meg az ábrát. További változtatás, hogy a belvárosi részönkormányzat csak a címerpajzsot használja, a többi kiegészítő elem (sisak, a hajdús oromdísz, a griff és oroszlán címertartók) helyett a többi részönkormányzatnál alkalmazott címertartót vette fel. Így a címer utal a régi Miskolc címerére is, hangsúlyozva ezzel a folyamatosságot, másfelől viszont illeszkedik a városrészek egységes címerkoncepciójába.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei