Ottó (V. Béla) magyar király címere 1305-1307

Ottó (V. Béla) magyar király (1305-1307) címere vörös színű, ívelt oldalú, háromszög alakú pajzs, ezüst és fekete kerettel. Az pajzstalpon vörös mezőn, zöld színű hármas halom látható. A halom közepéből egy ezüstszínű kettős kereszt nő ki.

Ottó (V. Béla) magyar király  1305-1307

Családi nevén Wittelsbach Ottó, közkeletűen Bajor Ottó a bajor Wittelsbach-házból származó magyar király, III. Ottó néven a magyar királyi címet 1305. december 5-től haláláig viselte, de 1307-ben megfosztották magyarországi hatalmától.

Ottó Magyarországra jövetele nem volt veszélytelen, mert III. (Habsburg) Rudolf osztrák herceg megkísérelte a Magyarországra vezető utakat elzárni előle. A szerencsésen Magyarországra érkező Ottót Székesfehérvárott Rádi Benedek veszprémi és Antal csanádi püspökök koronázták meg. A koronázás tehát nem felelt meg a magyar szokásjognak, mert nem az esztergomi érsek végezte. A koronázás után az új király seregével Budára vonult és – demonstrálva, hogy az országnak koronás uralkodója van – a Szent Koronával a fején bejárta az egész várost.

Ottó uralma csak az ország kis részére terjedt ki és egyre fogyó híveit is megbénította, hogy a Károly Róbert irányába elkötelezett V. Kelemen pápa egyházi átkot mondott ki rájuk. Uralkodásának végén, 1307 elején Erdélybe indult, Kán László elfogta a magyar királyt a nála lévő Szent Koronával együtt. Ottó csak néhány hónapos rabság után, váltságdíj ígéretével szabadult és feladva magyarországi uralmi terveit Bajorországba távozott. Hazatérésekor a bajorok hősként ünnepelték, uralkodójuk kudarcát az osztrákok intrikáinak tulajdonították.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei