Albert magyar király címere 1437-1439

Albert király (1437-1439) címere hegyes végű, vörös színű pajzs, középen függőlegesen hasított. A jobb oldali mezőben egy arannyal fegyverzett, nyelvét kiöltő, kettős farkú oroszlán lebeg, aranykoronával a fején. A bal oldali mezőt, négy ezüstszínű pólya szeli át. A címer közepén a nagycímerrel megegyező alakú, vörös színű boglárpajzs helyezkedik el, közepe vízszintesen ezüstpólyával vágott. Albert király címere Csehország, Magyarország és Ausztria egyesített címereivel.

Albert magyar király  1437-1439

Habsburg Albert mint I. Albert az első Habsburg a magyar trónon. 1437. december 9-én meghalt apósa, Luxemburgi Zsigmond. Felesége, Erzsébet öröklési jogát elismerve a főurak és a főpapok szűk csoportja Albertet Pozsonyban 1437. december 18-án magyar királlyá választotta, választását azonban feltételekhez kötötték, többek közt nem fogadhatta el a német-római császári címet. A magyar koronázás 1438. január 1-én zajlott le Székesfehérvárott, ahol Albertet az esztergomi érsek, Erzsébetet a veszprémi püspök koronázta.

A török fenyegető fellépése miatt 1439-ben hadjárat viselésére határozta el magát, seregével azonban csak Titelig jutott. Itt részben azért, mert a törökök Magyarország helyett Bosznia ellen fordultak, részben mert seregét vérhasjárvány támadta meg, csapatait szélnek eresztve hazaindult. Maga is megbetegedett, és útközben a Komárom vármegyei Neszmélyen meghalt. Testamentuma szerint a bécsi Szent István-templomban kívánt nyugodni, ennek ellenére Székesfehérvárott temették el.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei