V. László magyar király címere 1453-1457

V. László (1453-1457) címere Csehország, Magyarország, Horvátország és Ausztria egyesített címereivel. A címer hegyes végű, negyedelt pajzs. A bal oldali felső vörös mezőben egy vörös nyelvét kiöltő, ágaskodó, kettős farkú ezüstoroszlán lebeg, aranykoronával a fején. A jobb oldali felső vörös mezőt, négy ezüstszínű pólya szeli át. A bal oldali alsó kék mezőben egy ezüsttel és vörössel sakkozott, kirárt szárnyú, jobbra tekintő, aranykoronát viselő sas áll. A jobb oldali alsó vörös mezőt egy ezüstszínű pólya vízszintesen középen ketté vágja.

V. László magyar király  1453-1457

V. László a Habsburg-ház második uralkodója Magyarországon, és az egyetlen Habsburg-házi magyar király, aki Magyarországon született. A Habsburg-ház alberti (senior) ágának utolsó férfi tagja volt. Hivatalosan csak 1453–1457 között uralkodott, de 1440-től koronázott király volt, akit az ország egy része elismert, az egész ország azonban csak I. Ulászló halála után 1445-ben ismerte el királynak, de kiskorúsága idejére Hunyadi János kormányzott helyette.

Prágába 1457. szeptemberben előkészületeket tett jegyesének, VII. Károly francia király Magdolna nevű leányának fogadására, ám 1457. november 23-án, három napig tartó rosszullét után, váratlanul meghalt, 17 éves és 9 hónapos korában.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei