III. András (Endre) magyar király címere 1290-1301

III. András (Endre) magyar király (1290-1301) címere vörös színű, ívelt oldalú, háromszög alakú pajzs, ezüst és fekete kerettel. Középen egy hegyes talpú, ezüstszínű kettős kereszt nő ki, az alsó keresztre egy zöld leveles koszorú van elhelyezve. Felül jobb oldalt egy ezüst félhold, bal oldalon egy ezüst hatágú csillag lebeg.

III. András (Endre) magyar király  1290-1301

III. András (Endre), Velencei András Árpád-házból származónak tekintett magyar király. 1290. július 23-ától haláláig uralkodott. Apja István, II. András magyar király utószülött fia, anyja Morosini Tomasina velencei előkelő család leánya.

Az, hogy András neve a magyar trón betöltésében reálisan szóba kerülhetett, nem hercegi neveltetésének, hanem a közben Magyarországon történt eseményeknek tulajdonítható. Az országban kialakult anarchia eredményeként a hatalomból éppen kiszorult tartományurak többször kísérleteztek – IV. László ellenében – ellenkirály állításával, és mikor IV. László András nevű öccse 1278-ban meghalt, a figyelem a Velencében élő András felé fordult.

Lodomér érsek két szerzetes megbízottja álruhában szöktette Andrást Bécsből Magyarországra és 1290. július 23-án Székesfehérvárott megtörtént a koronázás. A magyar szokásjognak megfelelő koronázási szertartás egy új mozzanattal bővült: az uralkodónak esküt kellett tennie egy felolvasott koronázási hitlevélre, melynek főbb pontjai szerint az egyház hű fia lesz, üldözi az ország rablóit és gyújtogatóit, gyarapítja Magyarországot és visszafoglalja elfoglalt részeit.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei