II. Ulászló magyar király címere 1490-1516

II. Ulászló magyar király (1490-1516) címere a magyar, cseh és lengyel címerek elemeit tartalmazza.

A címer álló, vörös színű, csücskös talpú, negyedelt pajzs, középen boglárpajzzsal.

  • A jobb felső és bal alsó mező vörössel és ezüsttel osztott, Árpádsávos.
  • A bal felső és jobb alsó mező vörös színű, rajta egy jobbra fordult, ágaskodó, arannyal fegyverzett, kettős farkú ezüstoroszlán áll, fején aranykorona látható.
  • A vörös színű boglárpajzsban egy kiterjesztett szárnyú, arannyal fegyverzett, jobbra néző ezüstsas áll, fején aranykoronával.
II. Ulászló magyar király  1490-1516

II. Ulászló magyar király (1490-1516). Uralkodói mellékneve: Dobrze (Dobzse) László. Magyarország és Csehország királya.

Mátyás halála után, 1490-ben a magyar főnemesek nagy része Ulászlót kívánta látni a magyar trónon Mátyás fia, Corvin János herceg és a Habsburgok helyett. Ennek oka a várható cseh-lengyel szövetség mellett elsősorban Ulászló gyenge jellemvonásai voltak, mely tulajdonságok királyként valóban jellemezték, hiszen gyenge akaratú, kevés tehetséggel megáldott uralkodó volt. A magyar főurak természetesen nem bízták a véletlenre a választást: koronázási feltételként feleségül kellett vennie a király köztudottan meddő özvegyét, Aragóniai Beatrixot, el kellett törölnie Mátyás újításait (Decretum Maius), köztük a hadiadót; vissza kellett helyeznie a nemeseket az ősi jogaikba, valamint el kellett fogadnia, hogy a fontosabb ügyekben a királyi tanácsnak van fenntartva a döntés joga.

Jellemző az akkori magyar főurak ravaszságára, hogy az országgyűlés által a hadiadókat és egyéb, Mátyás király uralma idején bevezetett, a jobbágyokat sújtó terheket eltöröltették, de azokat ők továbbra is beszedték, igaz törvénytelenül, csakhogy a saját zsebükre, nem adták tovább a királynak. Ez is egyik kiváltó oka lett a Dózsa-féle megmozdulásoknak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei