II. Károly magyar király címere 1385-1386

II. Károly, (Kis Károly) Anjou-házi magyar király (1385-1386) címere Magyarország, Jeruzsálem, és Nápoly királyának egyesített címere.

II. Károly magyar király  1385-1386

II. Károly, (Kis Károly) Anjou-házi magyar és – III. Károly néven – nápolyi király valamint akháj fejedelem. Magyarországon 1385. december 31-től haláláig uralkodott. A „Parvus” (Kis) melléknevet termete miatt kapta, Itáliában a „Pacis”, „della Pace” (Békés) melléknévvel is emlegették.

Apja halálát követően fiatal hercegként került a magyar királyi udvarba, ahol Nagy Lajos mellett tehetséges hadvezérré vált. A Nápolyi Királyság feletti uralmat a pápa és a magyar király támogatásával indított hadjárata során sikeresen átvette. Magyarországon - pártjának kezdeményezésére - törvényesen koronázták királlyá, uralkodásának kezdetén egy udvari összeesküvés során meggyilkolták.

II. Károly meggyilkolásával a Magyar Királyság több mint másfél évtizedig tartó megosztottságba - polgárháborús állapotba süllyedt. Csak öt hónapnak kellett elmúlni ahhoz, hogy a gyilkosság fő kitervelői és végrehajtója azonos sorsra jussanak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei