II. Lajos magyar király címere 1516-1526

II. Lajos magyar király (1516-1526) címere a magyar, dalmát, cseh és lengyel címerek elemeit tartalmazza.

A címer álló, csücskös talpú, negyedelt pajzs, középen boglárpajzzsal.

  • A jobb felső mező vörössel és ezüsttel osztott, Árpádsávos.
  • A bal felső vörös mezőben zöld színű hármas halmon, aranykoronából egy ezüstszínű kettős kereszt áll ki.
  • A bal alsó mező vörös színű, rajta egy jobbra fordult, ágaskodó, arannyal fegyverzett, kettős farkú ezüstoroszlán áll, fején aranykorona látható.
  • A jobb alsó kék mezőben három szembeálló, aranyszínű oroszlánfej lebeg, rajtuk aranykorona.
  • A vörös színű boglárpajzsban egy kiterjesztett szárnyú, arannyal fegyverzett, jobbra néző ezüstsas áll, fején aranykoronával.
II. Lajos magyar király  1516-1526

II. Lajos a Jagelló-házból való magyar és cseh királyi herceg, II. Ulászló király egyetlen fia, 1508-tól Magyarország királya, de csak apja halála (1516) után lett tényleges uralkodó. A török hódoltság előtt ő volt az utolsó olyan magyar király, aki az egész középkori Magyar Királyság felett uralkodott.

Az 1526-os mohácsi csatából menekülőben veszítette életét. Lajos király – mindössze 20 évesen, tehát komoly élettapasztalat nélküli uralkodóként – nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor felvállalta a csatát Mohácsnál a túlerőben lévő törökökkel szemben. A vesztes csata után a király menekülés közben a Csele-patakba fulladt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei