I. Mátyás és Beatrix közös címere 1485-

Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix országainak címerei Thuróczy János krónikájának első oldalán, Mátyás király 1485-ös, nagy birodalmi címerével. Középen Mátyás és Beatrix egyesített címere.

  • Mátyás: négyelt pajzs, 1. magyar kettős kereszt és hármas halom, 2. magyar sávok, 3. Csehország, 4. Hunyadi.
  • Beatrix: négyelt pajzs, az 1. és 4. mező cölöpösen harmadolt, a. és b. magyar sávok és (nápolyi) Anjou liliomok, c. Jeruzsálem, 2. és 3. mező Aragónia.
  • Körben fent: 1. Csehország, mellette jobbra 2. Luxemburg, 3. Alsó-Lausitz, 4. Morvaország, 5. Ausztria, 6. Galícia, 7. Szilézia, 8. Dalmacia, 9. ezüst alapon vörös oroszlán: aranykoronás, aranykoronát tartó (Albánia)
I. Mátyás és Beatrix közös  1485-

Aragóniai Beatrix kétszeres magyar királyné, Hunyadi Mátyás magyar király második feleségeként (1476–1490) és II. Ulászló második feleségeként (1490–1500). 1474. szeptember 5-én jegyezte el a 14 évvel idősebb Mátyás. A házasságot képviselő útján Nápolyban 1476. szeptember 15-én, majd Budán 1476. december 22-én kötötték meg. Mátyásra nagy befolyást gyakorolt, különösen a fényes udvartartás kiépítésében, a humanisták támogatásában volt nagy szerepe, ugyanakkor Mátyásnak magyar környezetétől való elszigetelésében is. Diomede Caraffa, Roberto Caracciolo, Antonio Bonfini művét Beatrixnak ajánlotta, Pietro Ransanót pedig Beatrix szólította fel a magyarok történetének megírására.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei