Balatonakarattya város címere

Ívelt oldalú, háromszögű pajzs hasítva, ékbe futó jobb és bal haránt osztással.
  • Aranymezőben lebegő stilizált szilfa barna törzzsel és gyökérzettel, zöld levelekkel.
  • Vörös mezőben ágaskodó, jobbra forduló, egyfarkú aranyszínű oroszlán, felemelt mancsában emberarcú, 16 ágú napot tartva.
  • Kék mezőben lebegő, álló ezüst horgony és rajta keresztben úszó balatoni süllő hasított fele.
  • Ezüst mezőben előző mező motívumainak hasított másik fele, ellenkező mázzal.
A pajzs alatt lebegő fecskefark-végződésű ezüstszalagon BALATONAKARATTYA felirat olvasható.
 
Balatonakarattya város
Kép: Ferenc KocsisPanoramio
Balatonakarattya címertervének motívumai és szimbolikájuk:
  • Oroszlán: Az erő, a bátorság és a hatalom szimbóluma. Miután az uralkodót sok helyütt a Nap fiának tekintették, az oroszlán, mint a királyok állata napjelképpé vált. Az oroszlán csillagkép a „Nap háza”, az év legforróbb hónapjának uralkodó jegye. A kapukat és hidakat őrző oroszlánok állításának szokása abból az egyiptomi hagyományból ered, ahol két egymásnak háttal ülő oroszlán őrzi a túlvilági kapukat, amelyen keresztül felkel és lenyugszik a Nap. Ilyen szerepet tölt be a heraldikában is címertartóként, telamonként az oroszlán.
  • Hal: A szimbolikus vizek jelképe. Életjelkép, termékenységjelkép, de az újjászületés jelképének is ismert. (Az első keresztény gyülekezetek az üldöztetés idején titkos jelként használták.) Az első apostolok halászok, akiket Jézus emberhalászokká tesz (lélekjelkép). A vízzel keresztelés szimbóluma a hal. A Fiúisten jelképe, tányéron kenyérrel együtt eucharisztia szimbólum (Jézus teste). Balatonakarattya címerében balatoni süllőt ábrázoltak, mint a tó legnemesebb halát.
  • Horgony: A biztonság, a remény és a hűség jelképe, vagyis amelyet az önkormányzatnak adnia kell. „Festina lente! Lassan siess!” Augustus császár jelmondata, melyet horgonyra tekeredő delfinnel ábrázoltak. Balatonakarattya címerén a delfint a balatoni süllő váltja fel. Jelentése: az önkormányzat a település ügyeit gyorsan, okosan, de higgadtan és megfontoltan végzi.
  • Hullámpólya: A vizet, esetünkben a Balatont jelenti.
  • Fa: A legösszetettebb jelentésű növényi jelkép, egyetemes szimbólum. Az élő fa az élet, a száraz a halál jelképe. Az örök fejlődés, növekedés, a folytonos megújhodás szimbóluma. A fa gyökere az Alvilág, a törzse a Középső világ, a föld, a koronája pedig a Felső világ, vagyis az ég jelképe, de a történelem fájaként a múlt, a jelen és a jövendő egységének kifejezője is. (A kereszténység életfája a kereszt.)
  • Faág: Az ág az életet adó faanya, az életfa eszméjének kifejezője. Az ág, a sarj egyben a termékenység, az utód kifejezője (ahogy azt a heraldikában a családfán is jelölik. Pl. III. Endrét az Árpádház utolsó aranyágának nevezték). Clairvauxi Szent Bernát Máriát nevezte Fölséges termőágnak. Az összekötözött vesszőnyaláb (fasces) Rómában a közösségi összetartozás megtörhetetlenségének jelképe, a magisztrátusok hatalmának kifejezője volt. Az Ószövetségben az ág az élet szimbóluma. Az Újszövetségben a Jeruzsálembe bevonuló Jézus előtt az emberek „ágakat tördeltek a fákról, és az útra szórták” a Messiásnak kijáró tisztelet jeleként. A feldíszített „háromág” az újjászületés jelképe. A sarjadó ág, a hajtás a kereszténység szerint az örök élet kifejezője. Balatonakarattya címerében jelentése kettős: Rákóczi fájának, a múltnak kifejezője, valamint a település újjászületésének szimbóluma.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei