Boldogkőújfalu község címere

Boldogkőújfalu címere háromszögű címerpajzs. A pajzstalpat természetes színű hármas (bazalt) sziklacsúcs foglalja el, a pajzs mezejének fennmaradó része vörös színű. A szikla középső csúcsára arany (sárga) színű, végén tekervényes pásztorbotot, vagy pöspökbotot helyeztek. A címerpajzson aranyszínű abroncskorona, oromdísze arany tölgyleveles-makkos ág, a pajzs csúcsa alatt vörös-arany lebegő szalagpár, amelyre az alábbi szöveget írták: BOLDOGKŐ-ÚJFALU

Boldogkőújfalu község
Kép: Ferenc LessPanoramio

A címer a falu legnevesebb birtokosának, Szelepcsényi Györgynek címerét idézi, de nem a családi címerképet, a heraldika legáltalánosabb, szinte unalomig ismert oroszlánját vette át, hanem az érseki címer méltóságjelvényének ábráit, mégpedig nem szokványos módon. A főpapi címerek ugyanis az oromdíszben hordozzák a főpásztori jelvényeket, a címerpajzson pedig a régiségben a családi címer, manapság pedig választott címerkép szerepel. A főpapi jelvények közül a főpásztori hivatást jelképező botot választottuk címerképnek, amely a juhászok kampós botjának öröksége, a püspöki botot egyébként pásztorbotnak is nevezik.

Az Esztergomi Kincstárban őrzött pásztorbotról mintázott címerkép színének az aranyat választottuk, hiszen a püspök botja nemes fémből készült, ezért a mező már csak a heraldikai színek egyike lehet. Ezek közül a vöröset választottuk.

A címerpajzsra a kora középkorban dívott egyszerű aranyszínű, ékköves abroncskoronát helyeztünk a szokásos gyöngyös-leveles diadém helyett, jelezve a község ősiségét és lakosainak szerénységét, ebből oromdíszként aranyszínű tölgyleveles ág bújik ki a makkterméssel együtt, a falu egykor makkoltatásra használt tölgyerdeinek jelképeként.

A címerpajzs csúcsa alatt kétfelől mondatszalagként arany-ezüst (sárga-fehér) rojtos szalagpár lebeg, melyet a Szelepcsényi érseki címerének oromdíszéből vettük át, ezen olvasható a község mai neve.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei