Alacska község címere

Alacska község címere álló kerek talpú pajzs, melynek arany kontúros ezüstmezejében ismétlődik a befogadó pajzsforma. Ez utóbbi mintegy boglárpajzsként tartalmazza a lényegi motívumokat: az aranypajzsfőben fekete betűkkel az ALATSKA név látszik, írásmódjában utalva a község XVII. századi (1601) pecsétjére.

A korabeli pecsétet és a több évszázadon keresztül meghatározó termelési ágat idézi a stilizált arany szőlőmetsző kés, amely az 1716-os évszámot arányosan osztva, markolatával lefelé, álló helyzetben lebeg az ezüstmezőben. A pajzs felső élén természetes színű, aranyrostélyú és aranymedállal díszített, vörös bélésű tornasisak fordul jobbra, ötágú aranykoronájából jobbra forduló fegyverzett aranyoroszlán növekszik, jobbjában szablyát emel. A sisakkorona alól induló, a pajzstalpig lecsüngő foszlányok jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst mázakkal jelennek meg. A pajzs külső díszei a község területén egykor birtokló (fő)nemesi családokat, elsősorban a Miklós családot idézik.

Alacska község
Kép: motorospocokPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei