Borsodnádasd város címere

Borsodnádasd címere álló, háromszögletű, kék színű, arannyal gallérozott katonai pajzs, amelynek aranymezejében zöld színű nádszálak, kék mezejében pedig (heraldikailag) jobb oldalon arany kettős kereszt, a bal oldalon arany ék és kalapács lebeg.

A pajzson zárt (csőrös) katonai sisak, háromlevelű aranykoronával, amelyből három arany búzaszálat közrefogva két arany sólyomszárny emelkedik fel.

A sisak tetejéből kiindulva a pajzs két oldalát vörös-ezüst foszlányok díszítik, a pajzs alatt pedig szalag lebeg BORSODNÁDASD felirattal.

Borsodnádasd város
Kép: Kós T.Panoramio

A pajzs gallérozása által létrehozott mesteralak a Vajdavárra utal, míg a kettős kereszt a település templomának a védőszentjére, Szent István királyra, az ősi bányászjelkép, az ék és kalapács pedig arra a fejlődésre, amely Borsodnádasd életében a bányászaton alapuló iparnak köszönhető. A nádszálak a címert "beszélővé" teszik. Az oromdísz sólyomszárnyai a birtokos nemzetségre emlékeztetnek, a búzaszálak pedig a régi pecsét ábrájára. A címer összképe a tájon nagy számban lakó kisnemesség fontosságát fejezi ki.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei