Botykapeterd község címere

Botykapeterd címerpajzsának tetején aranysárga színű, barokkos a díszítés. A szín utal a régi, történelmi időkre, a nemességhez való tartozásra, lásd egytelkes nemesek, és a református templom barokk stílusára. A pajzs tárcsapajzs, mégpedig kicsit karcsúsított, modernizált változatban. Széle fekete vonallal kiemelt. A pajzs alatt a csücskös részbe beleérve világoskék színű szalag, két vége megtörve. A szalagban fekete nagybetűkkel a település neve: BOTYKAPETERD. A pajzs kétszer vágott.

  • Felső vágott része kék színű, benne kardot tartó kéz. E motívum a község harcos múltját jelenti, elsősorban a közeli Szigetvára miatt a környék lakóinak a törökkel való küzdelmeit jelképezi. A kard az Eszterházyak címerében is megjelent, mindkét település hosszú ideig Eszterházy-birtok volt.
  • A pajzs vágott alsó része barna színű, ferdén keresztbe csíkozott rész, amely jelzi a földet. E motívum megjelent Botyka 1784-es, első ismert pecsétjében.
  • A föld felett a református templom stilizált változata utal az itt élők vallására és templomukra. A templom felett jobbra szárában alul összekötött sárga színű búza csokor. E motívum látható Botyka 1784-es, első ismert pecsétjében. A templomtól jobbra szőlő, terméssel, két zöld levéllel. A templom felett balra ezüstfehér színű, lebegő ekevas, valamint csoroszlya, amelyek élükkel egymás felé fordulnak. A föld, a szőlő, a gabonacsokor, az eke, a csoroszlya bizonyítja: Botyka és Kispeterd életében fontos szerepe volt a mezőgazdaságnak, a növénytermesztésnek, ezen belül is a gabonatermesztésnek, a szőlőtermesztésnek. A búzamotívum a reménységet, a jövőbe vetett hitet is mutatja. A templomtól jobbra sárga színű csillag stilizált változatban, jelezve a reménységet és a református templomok jelképét.
Botykapeterd község
Kép: J.T.HPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei