Bózsva község címere

Bózsva község címerének pajzsa csücskös talpú. A pajzs a pajzsfőnél vágott, a pajzsfő felső szegélyének közepétől a vágásig középen hasított. A pajzs három mesteralakú, melyek három címerképet ábrázolnak.

  • A pajzsfő jobb mezője aranymázú, benne középen fehér színű kereszt lebeg.
  • A pajzsfő bal mezője fehér mázú, középen aranyszínű nyolcágú csillag lebeg.
  • A pajzsderékon és pajzstalpon szereplő címerkép mezője kék mázú, benne barna talpazaton, szürke törzsű fa (bükk) látható, bal oldalán fehér tönkű barna kalapú gomba. A fától jobbra lévő szürke szikla előtt kék patak (Bózsva) kanyarog. Hátterükben zöld hegyek láthatók.

A pajzsot két pajzstartó (telamon) őrangyal tartja. Fehér tollú szárnyuk szürke színnel szegélyezett. Hajuk arany, bőrük természetes színű. Ruházatuk kék-fehér színű. A pajzsfő díszhelye fölött, a pajzsszegélyen, kilencágú grófi korona ül.

Bózsva község
Kép: nemethcsabaPanoramio
  • A csillag és a kereszt a településen élők vallási hovatartozását jelzik. A kereszt a római katolikus, a csillag a református vallásra utal.
  • A pajzsderék és pajzstalp helyén látható címerkép – fa, patak, hegyek, gomba – a település természeti környezetét jeleníti meg.
  • A szikla nevéhez monda fűződik, mely szerint IV. Béla itt pihent meg lovával a tatárjárás idején. Erről kapta a nevét is Béla-kő. Oldalán patkó alakú bemélyedések vannak, amelyek, a legenda szerint, a király lovának patanyomait őrzik.
  • A pajzstartó angyalok (telamonok), mint egyéb ábrázolásban is Isten hírnökei. Az angyalokat a IV. századtól általában szárnyakkal és emberi testtel ábrázolták. A VI. században élt Dionysius, rendekbe foglalta az angyalokat, majd Aquinói Szent Tamás írt az angyalokra vonatkozó keresztény felfogásról. Dionysius rendszere szerint a címerben szereplő angyalok a III. rend 7. karjába sorolhatók: „Fejedelemségek, a földi fejedelemségek és királyságok őrangyalai tartoznak ide”.
  • A pajzsfőn ülő kilencágú korona a település életében egykor meghatározó szerepet játszó – Bombelles, Lónyai, Károlyi – grófi jelentétre utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei