Bölcske község címere

Bölcske címere álló, csücskös talpú pajzs, melyet a pajzstalp felső vonalában habos ezüstszalag oszt. A felső mező vörössel és kékkel hasított.

  • A jobb oldali (vörös) mezőben ezüstös római oltárkő lebeg, melynek felső harmadában az I. O.M.(Juppiter Optimus Maximus) betűk olvashatók.
  • A bal oldali (kék) mezőben jobbra forduló, balra néző ezüstbárány lebegve áll, jobb mellső lábával balra dűlő, fekete latin keresztet fog át.
  • A szalag alatti zöld mezőben jobbra és balra kinyúló aranykacsok és részben takarásban lévő aranylevelek között szőlőfürt aranylik.

A pajzs felső élén ötágú, nyitott, arany, leveles korona helyezkedik el. Abroncsa zafír-rubin-zafír díszítésű, szélső leveleiben rubin, a középsőben pedig zafír, a három levél közötti egy-egy lábon két smaragd fölött drágagyöngy ragyog. A szalagszerűen leomló foszlányok: jobbról kék és arany, balról vörös és arany.

Bölcske község
Kép: gebre-BölcskePanoramio
  • A pajzson átfutó habos ezüstszalag több jelentést is hordoz. Jelképezi mindenekelőtt a település lábánál hajdan vizafogó halászhelyekkel kanyargó Duna-folyót, de felidézi a hullámvonalával a táj szelíd dombvonulatait, és célozhat az egykori római védvonalra, a limesre, s a mögötte futó fontos hadiútra is.
  • A pajzs zöldje érzékelteti, hogy bár a település a Duna jobb partján helyezkedik el, mégis alföldi jellegű tájban.
  • A szőlőfürt a nagy múltú szőlő- és borkultúrát szimbolizálja. Bölcske határába olvadt az egykor (15. században) volt, termékeiről nevezett település, Szőlős; a török defterek szerint pedig e vidékről messze a legmagasabb mustadót Bölcske mezővárosából szedték be.
  • A korona a települési autonómiát, az önálló önkormányzatiságot emeli ki, a foszlányok pedig azt a változatos, színes életet idézik, amelyet a község és lakosai ezer esztendő alatt bölcsen megéltek.
  • A címer természetesen használható jelen teljes ábrázolásban csakúgy, mint egyszerűbb (szaknyelven csonka címernek nevezett: sisak, korona és foszlányok nélküli) változatában.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei