Budajenő község címere

Budajenő címere egy háromszögű pajzs, melynek kék hátterén zöld hegyen álló, jobbra fordult, mellső mancsait ragadozásra nyújtó aranyoroszlán látható. Felette jobbról sugaras aranynap, balról megújuló (emberarcú) ezüsthold ragyog.

Budajenő község
Kép: GyurIcaPanoramio

A szimbólum megválasztása az ősi eredetre, nevezetesen a zöld hegy a budai hegyvidékre, míg az oroszlán a település ősi névadójára, Jenő törzsfőre, illetve a róla elnevezett hatodik magyar törzsre utal. Jenő nevének származása feltehetően török eredetű méltóságnév, melynek jelentése: bizalmas, tanácsadó, miniszter. Így e két szimbólumnak (Buda: hegy, Jenő: oroszlán) egy pajzsban történő egyesítése Budajenő település névjelentését adják. A nap és a hold a székelyek ősi, adományozott címerszimbólumaként jelenik meg már a XIV. századtól kezdve. A háttér máza (színe) kék, mely a németekre utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei