Rózsadomb - 2. kerület fővárosi kerület címere

Rózsadomb címere álló háromszögű pajzs. Zöld mezejében három lebegő, ezüsttörzsű és elágazó gyökerű, aranylevelű bükkfa, a pajzsfőben jobb és bal oldalt, illetve a pajzstalpban 1-1 egyenes szárú, egyenes talpú arany görög kereszt által kísérve.

Külső díszek: A pajzson a Szent Korona nyugszik heraldikailag stilizált alakban. Pajzstartók: leveles bükkfaágon 1-1 kiöltött vörös nyelvű, vörös karmú aranyoroszlán. A kerület címere külső díszek és pajzstartók nélkül egyaránt használható.

Rózsadomb - 2. kerület fővárosi kerület
Kép: GyurIcaPanoramio

A 2. kerület címere Péri József iparművész alkotása. A heraldika eszközeivel figurálisan ábrázolja azt, hogy a II. kerület sok részből álló területi egység. A hármas szám (a három kereszt és a három ezüst törzsű arany bükkfa) nem a kerület részeinek számszerűségét, hanem sokaságát jelképezi. A pajzs zöld mezeje és a fa a kerület közös jellegzetességére, a zöldövezeti jellegre, a fa gyökerei a hagyománytiszteletre, a kereszt a régi egyházi és bírói pecsétre, a kerület régészeti leleteire és jelentős egyházi intézményeire utal. A pajzstartók és a Szent Korona a fővároshoz tartozást jelképezik, az oroszlánok pedig Buda szimbólumai.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei