Ferencváros - 9. kerület fővárosi kerület címere

Ferencváros címere zöld színű, csücskös talpú pajzs.

  • A felső harmadban a címerpajzs közepén, felső élhez igazodóan félkör alakban látszó napkorong, három sugárral, melyből egy lefelé, kettő jobbra és balra 45 fokos szögben lefelé dől a címerpajzs széléig.
  • Alatta címermező közepében ezüstszínű egykerekes vízimalom ezüstszínű kapuval.
  • A címerpajzs alsó harmada háromszor vágott két hullámú hullámvonallal, felső két vágás közötti és alsó vágás alatti címerpajzs alsó széléig terjedő mezők ezüstszínűek, a közötte maradt mező zöld színű.

A címerpajzsot felső élére helyezett aranyszínű, koronaszerű, közepén egykapus toronnyal bástyaimitáció díszíti. A kapuzata kék színű. A címerpajzsot két oldalról aranyszínű, hátsó lábukon álló, misztikus állatalakok tartják karmaik között. Bal oldalról szárnyas griffmadár, oroszlán alsótesttel, lábai közé hajló farokkal, jobb oldalról felfelé ívelő farkú hímoroszlán tartja. A címeren a mázak, színek a címertan szabályainak megfelelően jelennek meg.

Ferencváros - 9. kerület fővárosi kerület
Kép: stickeePanoramio

A címerpajzs zöld mező utalás a városrész kialakulásakor a területre jellemző kertekre. A címerkép az ezüst hullámvonal a Dunát, az ezüst vízimalom a jellemző történeti iparágat, az ezüst kapu a városhatárt, a közhivatalokat, az aranysávok a napot és a fontos országutakat jelzik, a sisakdísz a kapcsolódó belvárost - Pestet - mutatja, utalva a Ferencváros külváros-múltjára. A pajzstartók oroszlán-griff páros aranyszínben - azonosak a főváros címerével, mert a kerület annak része.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei