Kőbánya - 10. kerület fővárosi kerület címere

Kőbánya címere álló, hegyes talpú pajzs négyelt 1. és 4. aranymezejében jobbra lévő, lebegő helyzetű fekete oroszlán felemelt első mancsaival az 1. mezőben fekete (bányász) csákányt, a 4. mezőben fekete gabonaszálat tart. A 2. és 3. mező ezüsttel és feketével hétszer vágott. A pajzson, azzal egyező formájú szívpajzs vörös mezejében lebegő helyzetű csősztorony.

Kőbánya - 10. kerület fővárosi kerület
Kép: zanot10 - NO VIEWSPanoramio

Az álló, hegyes talpú pajzs négyelt.

  • 1. aranymezejében jobbra néző, lebegő fekete oroszlán felemelt mellső mancsaival bányász csákányt tart, utalva a kerület nevében is fellelhető kőbányászatra.
  • 4. aranymezőben szintén oroszlán tart egy gabonaszálat, amely egyszerre utal az e földrajzi területen a múltban jelenlévő földművelésre, valamint a jelenben is virágzó élelmiszeriparra és sörgyártásra.
  • A pajzs közepén lévő rubinvörös szívpajzs mezejében a – szinte önálló kőbányai jelképnek tekintett – Csősztorony látható az egykori szőlőművelés és a máig fellelhető borászat allegóriájaként, megjelenítve a kerület legismertebb és legjellegzetesebb műemléképületét.

A címer alakjai együttesen a szorgalmasan dolgozó kőbányai embert idézik. Kőbánya címere a fenti szimbolikával valódi emblémaként fogja egybe a múlt és a jelen helyi jellegzetességeit, nagyszerűen mutatja be a hagyományőrzés és a múltra épülő folyamatosság, másrészről a szüntelen megújulni akarás és tudás dialektikáját. A címer terve Felsmann Tamás grafikusművész alkotása.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei