Hegyvidék - 12. kerület fővárosi kerület címere

Budapest 12. kerületének címere álló, hegyes talpú pajzs. Kék mezejében vörös párta, jobb és bal sarkában egy-egy fehér (ezüst) rózsa, középen sárga (arany) liliom. A pajzs kék mezejében a választóvonalig felnyúló zöld ék, melyben lebegő helyzetben a János-hegyi kilátó heraldikailag stilizált, fehér (ezüst) épülete. A felfelé csökkenő szélességű és magasságú épület alsó szintjének két szélén és közepén egy-egy gömbben végződő oszlop.

Hegyvidék - 12. kerület fővárosi kerület
Kép: GyurIcaPanoramio

Budapest 12. kerületének jelenlegi címerarculata 2001-ben alakult ki. A színek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy azok egységesen utaljanak a kerület természeti kincseinek bőségére.

  • A pajzs kék háttere az égbolt színét jelképezi, de a kerületben eredő vizeket (forrásokat) szintén felidézni hivatott.
  • A zöld hagyományosan a Hegyvidék természeti harmóniáját adja vissza. A zöld „süveg" a János-hegyet, jelképezi. Mivel a János-hegyi Erzsébet-kilátó nemcsak a kerület, hanem a főváros legmagasabb pontja, így a címer középpontjába került.
  • A pajzsfő vörös színe a Hegyvidéken évszázadokon át folytatott szőlőművelésre utal. A környék egyik leghíresebb terméke a Törökvér néven ismert vörösbor volt a filoxéria múlt század végi megjelenéséig.

A címerben megjelenő rózsa és liliom az 1533-ban Szapolyai János által Budának adományozott címer alkotóelemei voltak, így újbóli felhasználásuk a történelmi folyamatosságot hivatott érzékeltetni.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei